GAZETECİLER GÜNܔ NEDİR VE NE YAPMALIYIZ?

 GAZETECİLER GÜNܔ NEDİR VE NE YAPMALIYIZ?



3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, 24 Temmuz Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” basının ve basın mensuplarının bayram günleridir.

Bir çok basın mensubu yaşam kavgası ve işsizlik nedeniyle bu günlerin ne anlama geldiğini bilmemektedir.
Gazetecilik mesleği zevkli, zor ve yıpratıcı bir meslektir. Gazeteci olumsuz bir haber yaptığı zaman haberin muhatabı tarafından düşman ilan edildiği gibi, olumlu haber yapıldığında ise farklı yorumlar yapılması da toplumumuzdaki ahlaki yıkıntının bir göstergesidir.

Oysa gerçek ve dürüst gazetecinin görevi halka gerçekleri aydınlatmak ve kamuya hizmettir. Özgür medyada toplumsal yarar vardır vegazetecinin insani duyguları gazeteciliğinin önüne asla geçmemelidir. İfade özgürlüğü en değerli haklarımızdan birisidir ama halkın ‘Haber Alma Özgürlüğüne' hep set çekilmesi bu tip günleri arttırdığı ortadadır.

Tüm özgürlüklerin temeli `İfade Özgürlüğü`dür ve bu insan onurunun temel haklarındandır. Basın 4. kuvvet de denir ama hür basın olmadan demokrasi olmaz. Basının basiretsizliği bu gün internetin yaşamımıza girmesi sonrası basının 5. kuvvet durumuna düştüğü de bir başka gerçektir.



10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNܔ

27 Mayıs'ın Kurucu Meclisi tarafından 4 Ocak 1961'de, çıkarılan 212 Sayılı ‘Fikir İşçiliği Yasa' ile Türk basınına dünyanın en gelişmiş ve demokratik düzenlemelerini getirmiştir. Bu günü "Çalışan Gazeteciler Günü ya da Bayramı" olarak anıyoruz. 52 yıl sonra bugün, basın - yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları kullanılamaz haldedir. Kazanılan bu haklardan bazıları 12 Mart ve 12 Eylül rejimlerince tırpanlanıp, gazeteci haklarına kısıtlama getirildi ve bu durum içler acısı durumdadır.



3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNܔ

Birleşmiş Milletler, bu günü, ‘Basın Üzerindeki Baskıları Protesto” amacıyla bu günü 20 Aralık 1993`te her yıl 3 Mayıs`ın Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırdı.



24 TEMMUZ SANSÜRÜN KALDIRILMASI VE BASIN BAYRAMI”

24 Temmuz 1908'de 2. Meşrutiyet ilan edildi ve ayni gün Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesi nedeniyle basın ilk kez sansürsüz çıktı. Bu nedenle bu günü 24 Temmuz Basın Bayramı” olarak belirlendi. 24 Temmuz, II. Meşrutiyet'te 1908'de Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesi günü çıkan gazetelerin sansür memurlarına verilmeden çıkarılmış olduğu bir gün oldu. Bu nedenle 24 Temmuz Basın Bayramı” olarak belirlenmiş oldu.



GAZETECİLER NE YAPMALI?

Gazetecilerin haklarına sahip çıkan ilde, Büyük Şehir Gazeteciler Cemiyeti (BŞDC) Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Bandırma`da Güney Marmara Gazeteciler Cemiyeti (GMGC), Edremit'te ise Kuzey Ege Gazeteciler Cemiyeti (KEGC) var. "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ya da Bayramı"na 3 gün var. Bu bayramımızda ne yapabiliriz diye hiç soran var mı? Yok!...

Gazeteciliğin can damarı ise yazarları ve muhabirleridir. Muhabir ise basın ve yayın organlarına haber toplayan veya yazan kimsedir. Bu gün yerel gazetelerimizde köşe yazarları yanı sıra bilgi ve birikimli ‘Muhabir' sıkıntısı yaşanmaktadır. Edremit Körfezindeki Basın Tarihini” tanıtmak, gazeteci liderlerimizin adını onurlandırmak yanında başarılı genç muhabir ve gazetecilere böyle günlerde onların adına Teşvik ile Onur Ödülleri” vermek gerekmez mi?...

Artık sadece haberciliğin ötesine geçip, basın tarihimizi, aramızdan ayrılmış basın emekçilerini yarınki nesillere tanıtmak bizim görevimizdir.

Edremit'te ise ilk gazete ve mecmuayı açan Burhaniye, Edremit ve Havran'da Kuvayı Milliyenin kurucusu Edremit Kaymakamı Şehit Hamdi Beyin kaymakamlık yaptığı dönem olan 1918 yılı sonlarında Hakimiyet Gazetesi” yayın yaşamına başlatan şehidimizin adına veya 9 Eylül Gazetesi Kurucusu ve Gazeteci Hayati Çelik, Havranlı Gazeteci Halil Soyuer, ve Edremit Tarihi yazarı ve gazeteci yazar Gıyas Yetkin adına böyle bir program veya panel düzenlenemez mi? Birçok gazeteci büyüklerimiz bu gün yaşıyor ve aramızdadır. Bu gazetecilerimizi tanıyan var mı? Ben tanıyorum ama bu günlerimizi kutlarken, yaşayan tarihi değerlerimize sahip çıkmakta basının ana görevi olmalıdır.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı